Dok je cijeli svijet fokusiran na istraživanje svemira i onog što se nalazi izvan naše planete, ovaj ronilac naišao je na nešto još neviđeno.

Nacionalna služba za oceane navodi da je više od 80 posto oceana naše planete i dalje neotkriveno, neprimijećeno i neistraženo. Govorimo o 361 milijuna četvornih kilometara vode, što predstavlja nešto više od 70 posto ukupne svjetske površine.

Ronilac po imenu Kristian Laine naišao je na mušku manta ražu na području Great Barrier Reef

Kristina Laine

Dok je Laine fotografirao skupinu muških raža koje jure za ženskim ražama, na svojim je fotografijama primijetio da se jedno razlikuje od drugih. Dok su raže uglavnom crne odozgo, a bijele odozdo, ove su gore bile crne, a ispod ružičaste.

“Kad sam se našao u razini očiju s ružičastom ražom, progledao sam kroz masku i zatvorio oči. Tek kad sam skupio snage da fotografiram, primijetio sam njegovu ružičastu kožu, ali nisam imalo pojma da na svijetu postoje ružičaste raže. Bio sam zbunjen i mislio sam da su mi objektivi slomljeni ili se nešto čudno događa.”

Na svako iznenađenje, umjesto uobičajene crno-bijele, ova manta raža bila je crna i ružičasta

Ružičasta raža mantra
Kristina Laine
Ružičasta raža mantra
Kristina Laine

Prvi put ju je uočio 2015. godine Ryan Jeffery, a vjeruje se da je do sada viđena samo 10 puta. Znanstvenici vjeruju da je njegova ružičasta koža uzrokovana genetskom mutacijom melanina.

Ružičasta raža mantra
Kristina Laine

Znanstvenici vjeruju da je roza boja mante izazvana genetskom nepravilnošću. U početku su mislili da je to posljedica neke infekcije kože ili, možda, njezine prehrane. Međutim, davne 2016. godine, iz manta raže uzet je uzorak kože i utvrđeno je da je riječ o genetskoj mutaciji melanina. Eritrizam, stanje pri kojem pigmentacija kože postaje crvenkasta, smatra se najvjerojatnijim objašnjenjem.

Pogledajte video rijetke ružičaste manta raže koju je na YouTubeu objavio Lady Elliot Island

Koje su rijetke životinje koje ste vi vidjeli? Javite nam u komentarima u nastavku!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime