Po prvi put u posljednjih 30 godina, indijski planinski lanac Dhauladhar postao je vidljiv lokalnim stanovnicima kao rezultat smanjenja razine zagađenja uslijed mjera poduzetih za širenje korona virusa.

Za mnoge stanovnike pogled na nizinu Dhauladhar – što u prijevodu znači “Bijeli lanac” i čini dio Himalaje – nešto je čemu nikada nisu svjedočili u svom životu, javlja SBS.

Mnogi su željeli podijeliti svoje osjećaje o tome na društvenim medijima, uključujući bivšeg indijskog igrača kriketa Harbhajana Singha, koji je napisao:

“Nikad nisam vidio da se Dhauladar vidi od mog kućnog krova u Jalandharu. Nikad nisam mogao zamisliti da je to moguće. Jasan pokazatelj utjecaja zagađenja koji smo mi napravili na majčinu zemlju. “

Indija, zemlja s više od 1,3 milijarde stanovnika, stavljena je pod strogu zatvorenu državu od 22. ožujka do najmanje 14. travnja. Potez ograničava kretanje cjelokupnog stanovništva, a kritizirane su i grupe za zaštitu prava, kao i brojke iz privatne industrije koji tvrde da je mjera šteti zemlji i njenom gospodarstvu.

Međutim, karantena – u kojem su zatvorene tvornice, tržnice, male trgovine, većina javnog prijevoza i građevinskih projekata – također je osiguralo privremeni predah od zagušljivih razina onečišćenja po kojima je Indija poznata. Južna Azija nalazi se na 21. mjestu od 30 najzagađenijih gradova na svijetu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime