Vatrene duge zapravo nisu duge, pa nemaju ni veze s vatrom. Tehnički poznato kao obodni lukovi, ti se optički fenomeni događaju kada je sunce na nebu iznad od 58 °. Drugi sastojak koji tvore ove lukove su cirusni oblaci, to su tanki, pernati oblaci koji se javljaju na većim visinama. Temperatura tamo gdje postoje ovi oblaci je niska; stoga su izrađeni od šesterokutnih ledenih kristala. Kad se optimalno poravnaju, ovi kristali djeluju kao prizma i to rezultira refrakcijom koja podsjeća na dugu.

Postoji popularna zabluda da su takvi fenomeni rijetki. Međutim, njihova učestalost ovisi o lokaciji određene geografske širine. U Sjedinjenim Državama relativno je čest slučaj da ih viđamo nekoliko puta svakog ljeta, dok je fenomen prilično rijedak u sjevernoj Europi. Tako je, na primjer, potencijal da se te “vatrene duge” formiraju u Los Angelesu 5-10 puta veće nego u Londonu.

Fotografkinja Cessna Kutz snimila je veličanstvenu vatrenu dugu iznad jezera Sammamish

Cessna Kutz

“Svjedočila sam prilično zakon fenomenu na jezeru Sammamish danas”, piše Cessna na svom Instagramu nakon što je podijelila očaravajuću snimku. “Vodoravna duga! Meni je bilo pomalo podsjetnik da u tim nepoznatim vremenima držim nadu i ljubav, umjesto straha i panike. Budite sigurni vani, prijatelji. “

Cessna Kutz

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime