Kuhinje su uvijek bile važan dio kuće. Tamo se spravlja sva hrana i obično se obitelj okuplja za vrijeme jela. Zanimljivo je kako se tijekom godina razvijalo tako važno mjesto u našem životu, kako je tehnološki razvoj utjecao na način na koji se koristi.

Dizajneri kuće savjetnika uzeli su posljednjih 500 godina i digitalno preuredili istu kuhinju na temelju trendova i / ili potreba tog stoljeća. Projekt se zove “500 godina dizajna kuhinje.” Svaka pojedina kuhinja je jedinstvena i možete vidjeti da je svako stoljeće za njih imalo različite standarde.

Što mislite o tim dizajnovima? Koji vam se najviše sviđa? Želite li svoju kuhinju preurediti na temelju jednog od ovih stoljeća? Javite nam u komentarima!

Dvorac iz 16. stoljeća (1520-1620)

Dizajneri pokazuju kako se izgled kuhinja mijenjao u proteklih 5 stoljeća
homeadvisor

“Prije modernog kuhinjskog asortimana ili mikrovalne, ognjište je bilo najtoplije mjesto u kuhinji. Ali to ne znači da kamin nije imao više funkcija, poput kasnijih “uređaja”. Ona se koristila za kuhanje, pečenje i grijanje. Zdjela koja je visjela iz vrha bila je najvjerojatnije izrađena od zvonastog metala (legure bakra i kositra). Tave su izrađene od kovanog željeza.

Drveno korito s druge strane ognjišta služilo je za miješanje i prženje tijesta. Pećnica je bila uobičajena u svim kuhinjama, kako kaže Pennell – dugačka ručka štitila bi korisnike od visokog plamena. Ugradnja peći na drva košta između 860 i 3.550 dolara. “

Kasnoantička kuhinja iz 17. stoljeća (1680. – 1720.)

Dizajneri pokazuju kako se izgled kuhinja mijenjao u proteklih 5 stoljeća
homeadvisor

“Ah, pojavljuje se moćni kuhinjski komod! Čak bi i skromna engleska kućanstva u ovom razdoblju spremala i izlagala ukrasnu keramiku na kuhinjskim ormarima i prekrivačima. Iako autentični ormari iz 17. stoljeća zahtijevaju duboke džepove, majstorski servis u blizini može vam izraditi vlastiti komod, nadahnut ovim izgledom.

Keramičke čajnice i čajnici također su postali uobičajeni u gradskim domovima. Do ognjišta je došlo i za nekoliko desetljeća – zapazite rešetku od lijevanog željeza na drvenoj vatri.

A uređaj na zidu iznad ognjišta? Mehanička pećnica. Kuhar bi ga namotao i ostavio remenice i utege da okrenu lonac u ognjištu, bez potrebe za ručnim radom. (Rijetko bi “pas sa zavoja” obavljao tu dužnost na velikom kolu hrčka predviđenom za tu svrhu – ali to je druga priča.) “

Kolonijalna kuhinja Williamsburg iz 18. stoljeća (1720.-1780.)

Dizajneri pokazuju kako se izgled kuhinja mijenjao u proteklih 5 stoljeća
homeadvisor

„Naše putovanje američkom kuhinjom započinje u Williamsburgu, glavnom gradu Virginijske kolonije većim dijelom 18. stoljeća. Nan Williamsburg kuhinja je ljepša od kuhinja u drugim dijelovima zemlje u to vrijeme, zahvaljujući tadašnjem bogatstvu grada. Stolice pokazuju da bi to kasnije tijekom dana bilo mjesto okupljanja.

Ognjište je i dalje najvažnije, ali sad sadrži Yankeejev izum: sadrži željeznu dizalicu koja viri iz obližnjeg zida, koju bi kuhar koristio za sigurno postavljanje lonaca poput nizozemske pećnice. Pročišćavanje dimnjaka bilo je presudno za održavanje ognjišta u izvrsnom stanju, usprkos opasnim zdravstvenim problemima povezanima s radom. Danas je postupak čišći i lakši, a još uvijek je potreban za održavanje funkcionalnosti peći na drva ili kamina.

Vidite naslagane bačve na vratima? To je u to vrijeme bio uobičajen način skladištenja brašna i druge hrane. “

Kuhinja iz viktorijanskog doba 19. stoljeća (1870-te)

Dizajneri pokazuju kako se izgled kuhinja mijenjao u proteklih 5 stoljeća
homeadvisor

„Kuhinja iz 19. stoljeća nadahnuta je edukativnom litografijom koju je L. Prang & Co. stvorio oko 1874. godine. Ona je zapravo vrhunska kuhinja za to vrijeme. Samostojeća peć na drva ili ugljen napokon je su u upotrebi! Ovih dana pametni uređaji za vašu kuhinju mogu vam pomoći da svaki put dobijete savršene rezultate pečenja. No, tada se kuhinjski sat se počeo pojavljivati kako bi kuhari mogli – konačno – kuhati.

Ti ormari su prethodnica Hoosierove kabinete, sve-u-jednom ormara i polica koji su prvi put predstavljeni 1899. godine i bili su odskočna daska prema moderno opremljenoj kuhinji. Stigao je i vodovod u kuhinji. Kuhinjski sudoper je u ovom trenutku više nalikovan predmetu namještaja.

Kuhinja opremljena 20. stoljeća (1960-ih)

Dizajneri pokazuju kako se izgled kuhinja mijenjao u proteklih 5 stoljeća
homeadvisor

Gotovo stoljeće nakon litografije Prang ideja kuhinje revolucionirana je. Električni uređaji i druge pogodnosti su konačno u funkciji.

U kuhinji iz 1960-ih život nije samo električni hladnjak i plinski štednjak. Oslikane ili laminirane površine i podne obloge omogućuju brži rad u održavanju kuhinje čistom. (Danas je linolej još uvijek jedna od najpopularnijih vrsta kuhinjskih podova.) Posude od nehrđajućeg čelika s bakrenim dnom se također koriste.

Perimetrični stolovi oslobodili su društveni prostor u srcu kuhinje dok je priprema hrane postala dio “zabave”. Dizajnerske jedinice i pribor bili su cool. Dizajn, kupovina i upotreba kuhinjskog pribora sada su izrazi slobode i težnje potrošača. “

Dizajnerska kuhinja 21. stoljeća (2020.)

Dizajneri pokazuju kako se izgled kuhinja mijenjao u proteklih 5 stoljeća
homeadvisor

“Svijetle, čiste, neočišćene kuhinje vladaju 2020-tom godinom. Izuzetak je otočna jedinica koja daje prioritet društvenosti i jasnom pristupu. Jednostavnost i elegancija nehrđajućeg čelika i betona industrijskog stila susreću se s jakim, klasičnim prirodnim površinama poput mramora, drveta ili kamena.

Moderna rješenja u našoj kuhinji 2020. godine namjerno su podcjenjena. Indukcijska ploča nalazi se na samom pultu, a mikrovalna pećnica integrirana je u rešetku među ugrađenim ormarima. Višestruka, zatamnjena rasvjetna rješenja čine svestran društveni prostor – za živahni obiteljski obrok, pažljivo učenje ili za intiman prostor za ogovaranje i flert kada je vrijeme za tu kućnu zabavu. Želite ažurirati vlastiti prostor? Vlasnici kuća izvještavaju o troškovima preuređenja kuhinje koji se kreću u rasponu od oko 13.100 do 37.100 USD. “

Pogledajte 500-godišnju evoluciju dizajna kuhinje

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime